Цветни фантазии

Една картичка, правена набързо за имен ден.....
Днес празнуват всички с имена - Борис, Борислав/а/, Боряна....



На 2 май се чества паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите, който е бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. На днешния ден празнуват хората с имената Борис, Боряна и Борислав.

От историята знаем, че Борис се покръства заедно с цялото си семейство и при кръщението приема името на Византийския император – Михаил. През 865 година в Христовата вяра били покръстени и всички българи. Цар Борис приел учението на Иисус с цялото си сърце и ревностно го следвал в личния си живот. Той изцяло се отдал на проповядването на Христовата вяра, като за тази цел дори се оттеглил от престола и станал монах, като оставил скиптъра на властта в ръцете на своя син Владимир.
Недоволните боляри обаче подтикнали Владимир да върне отново езическата религия, но цар Борис бил готов на всичко, за да защитава християнството и потушил метежа. Знаем, че на престола този път поставил другия си син Симеон, който се оказал ревностен последовател на Христос. Именно по това време учениците на св. св. Кирил и Методий намират радушен прием у нас и България започва да се изгражда като религиозно-просветен център на Балканите и съответно се подготвя да преживее своя Златен век.
Цар Борис окончателно се връща в манастира и се отдава на пост, молитва и книжовна дейност и умира на 2 май през 906 г. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

10 коментара:

Валя Калпакова каза...

Много красива картичка, те твоите все са такива.

unicorn каза...

Дани картичката е много хубава:)))Много ми харесват розите:)))
Не знаех ,че днес е такъв ден:))Благодаря за инфото:))

Te4eto каза...

Леле, Дании, благодаря че ме подсети!
Нали имам Борис и все му пропускаме имения ден (и не че не знам кога е, ама все го пропускам). Целувки!

Ani каза...

Много симпатична картичка!

Neli каза...

Много е красива! Поздрави!

Krissbal каза...

Прелестна, нежна картичка!

Nelka каза...

Красота, а за лилавите рози думи нямам!

- каза...

Лилавата част на картичката много ми харесва :)Всъщност цялата картичка си ми харесва :) Забелязала съм, че най-често правените на един дъх картички излизат красавици, а за инфото-благодаря, тези неща трябва да се знаят и тачат...

Euphoria Gifts каза...

Феерия в лилаво:)) Чудесно!

Д. Стефанова каза...

Много е хубава! Харесва ми релефния фон и бордюра. Цветята са много красиви!

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че отделяте от времето си за визита на моя блог! Вашите коментари са много ценни за мен! Заповядайте отново!